• ”Onveilig gevoel? De achterdeur is hier altijd open!”

    Pier Jan

De jonge, sportieve boer Pier Jan is nauw betrokken bij de natuur van Fryslân door zijn melkveehouderij en bestuurstaken bij Noardlike Fryske Wâlden. Hij denkt graag mee met creatieve oplossingen om de natuur tot haar recht te laten komen. Daarnaast zorgt hij voor sociale, zelf georganiseerde activiteiten voor toeristen of bewoners van zijn boerderij in Eastermar.

Als afwisseling van het boerenleven doet Pier Jan wekelijks aan korfbal in Burdaard. Hij kijkt met een vooruitziende en toegewijde blik naar de ecologische ontwikkelingen en creëert graag een podium voor duurzame natuur.

 

Hij woont fijn in Eastermar. Het is echt zijn thuis en hij voelt zich er veilig: de achterdeur doet hij zelden op slot. En dat hoor je vaker in Noordoost Fryslân!

 

Veiligheid is een vanzelfsprekendheid

Geen wonder, want de criminaliteitscijfers liggen in deze regio laag. In 2021 gaf 12 procent van de inwoners van Fryslân aan slachtoffer te zijn geweest van zogeheten traditionele criminaliteit. Dat is – na Zeeland – het laagste percentage van Nederland!

De veilige leefomgeving in Fryslân is te danken aan de ‘mienskip’, het Friese woord voor gemeenschap. In de dorpen en steden heerst vaak grote saamhorigheid. Dat is ook echt het geval in Noordoost Fryslân. Mensen kennen elkaar en er is vaak sprake van sociale controle. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Die saamhorigheid heeft trouwens nóg een bijkomstigheid. Het draagt bij aan een goed welzijn. In Fryslân is het heel normaal om elkaar te helpen. In deze provincie wordt zelfs het meeste vrijwilligerswerk gedaan.

De sterke onderlinge, sociale binding is een van de verklaringen waarom Friezen zich over het algemeen gelukkig voelen.

 

Bronnen:
https://www.planbureaufryslan.nl/monitoren/veiligheid/
https://www.planbureaufryslan.nl/publicaties/de-friese-paradox-eerste-verklaringen/

© 2024 Netwerk Noordoost Fryslân · disclaimer